Tobie.dk

Din og min hverdag!?

Orango.dk – hvor meget er et domæne værd?

leave a comment

Det digitale reklamebureau Orango har i løbet af i dag, opnået utrolig meget omtale i flere digitale-medier. Denne omtale er opstået på baggrund om striden til domænet orango.dk. Firmaet orango er i følge cvr.dk startet 4/1-09, hvor i mod den nuværende ejer, Peter Veileborg, har ejet domænet siden 18. januar 2000, altså snart 10 år! Alligevel mener Orango at de i følge Lov om internetdomæner, der særligt tildeles Danmark, kan gøre krav på domænet, da:

at den hjemmeside, som indklagede efter klagerens henvendelse har etableret under domænenavnet ”orango.dk”, ikke har nogen særlig tilknytning hertil, og derfor kan flyttes til et hvilket som helst andet domænenavn,

Altså, at der ikke er et argument for det indhold der på nuværende tidspunkt er placeret på orango.dk, nødvendigvis skal være placeret der. Hvis man kigger på indholdet på siden, er det muligvis også korrekt, men der bliver ikke taget hensyn til domænet muligvis også benyttes som mailadresse. Derudover skal tillægges at det er svært at definere hvad “særlig tilknytning” betyder. F.eks. kunne et firma rent principielt gøre krav på mit domæne navn til bloggen – tobie.dk. For reelt kunne den lige så godt ligge på etellerandetdomænemedenellerandenblog.dk? Men det er som om det ikke ville give nogen mening.

Efter sagen er kommet frem i det offentlige, har mange kommenteret den på Orango’s facebook fanpage: http://www.facebook.com/pages/ORANGO/67863387262 Efter det gik op for dem, har de valgt at slette alle post på deres wall, uden yderligere kommentarer. Jeg synes det er problematisk, fordi de ikke har forstået konceptet ved at have en facebook side – altså for at gå i dialog med kunder, eller andre interessanter. I dette tilfælde havde det måske hjulpet hvis de havde valgt at skrive på deres wall hvorfor de har handlet som de gjorde. I stedet er det eneste de har opnået er at flytte omtale og diskutionen væk, og andre steder ud på nettet – som f.eks. her, på min blog :) Derudover er der i dag oprettet 74 anmeldelser af orango.nu på trustpilot.dk Der er ikke en eneste af dem der er positive, og alle omtaler den nævnte sag – altså de har flyttet de kommentarer der var på deres wall, hen et andet sted, som de ikke selv har mulighed for at kontrollerer – ikke særlig hensigtsmæssigt. Derudover har de også her valgt at forholde sig passive! Det samme er gældende for deres konto på twitter

Apropos domæner, så er en af deres udvalgte cases, som bliver promoveret på forsiden et webshop til Kop & Kande i Faxe. Det undre mig lidt at der overhovedet skal udvikles en specifik webshop, til en afdeling af Kop & Kande, når de har en webshop på deres officielle hjemmeside – kop-kande.dk. Ikke desto mindre, er det altså sket. På domænet kopk.dk og så er det lige jeg tænker, ah hva’ for noget? Hvor er det lige logikken i kop & kande i faxe skal have domænet kopk.dk ? Jeg kan ikke finde loggiken. Men ok, hvis nu den var til at finde når man google, så er det vel fint? Men på trods af de promoverer SEO(søgemaskineoptimering) som en af deres kompetencer, så bliver siden listet som nummer 6, på en google søgning på kop og kande faxe nedenunder  side som degulesider.dk og sn.dk.

Når nu vi er igang, kan man også stille spørgsmålstegn ved kreativitet hos den ansatte designer hos Orango. Hvis man kigger på deres website, har de en figur, som de lader gå igen, med et fint orange hoved, jeg synes det er ret fint, og nogle gode illustrationer. Det havde været endnu federe, hvis de så også selv havde lavet den. Logoet er en modificeret udgave, at et logo der kan købes på iStock photo, og bliver benyttet flere andre steder på nettet: http://www.tineye.com/search/8a343cbea758bc94fc405ef3082141a538cdd6b3

Afslutningvis vil jeg sige, at hvis vi vender tilbage til sagens kerne, har Orango teoretisk set ret til at klage over domænet, i forhold til den gældende lovgivning! Jeg mener dog ikke det burde være muligt, på denne måde, men samtidig skal det også være muligt at fratage domæner, fra folk der udelukkende køber dem, for at sælge dem videre.

Jeg tror Orango har lært meget af denne sag – det håber jeg da for dem. Jeg formoder i hvert fald, er de har opdaget at et domæne, godt kan være mere værd, end de 500 kr, de havde tilbudt Peter.
Efter denne sag tvivler jeg på antallet at deres kunder, hvis de forsætter under det nuværende navn, da man forholdvis hurtigt, ved en google søgning, vil opdage de ikke har rent mel i posen – rent etisk set i hvert fald.

Og hvis du skal starte virksomhed, vil mit uforbeholdende råd være, tjek altid at domænet er ledigt til virksomheden til minimum .dk og .com, inden du starter på. Det andet giver kun problemer.

Hvis du skulle have lyst, kan du forresten besøge orango’s nuværende hjemmeside på orango.nu

Læs mere om sagens ang orango.dk her:

Peter Larsen(ejer af gratisdns.dk) blog: http://new.czar.dk/?p=547

Comon.dk http://www.comon.dk/nyheder/Domaene-ejer-mister-navnet-efter-ni-ar-1.247341.html

Conon.dk http://www.comon.dk/nyheder/Kamp-for-at-fa-domaenesag-i-retten-1.247476.html

Klagenævnet for domænenavne: http://www.xn--domneklager-c9a.dk/uploads/2009-0099orango.dk

UPDATE 21/11-09 kl 16

Da jeg igår skrev:

I stedet er det eneste de har opnået er at flytte omtale og diskutionen væk, og andre steder ud på nettet – som f.eks. her, på min blog :) Derudover er der i dag oprettet 74 anmeldelser af orango.nu på trustpilot.dk Der er ikke en eneste af dem der er positive, og alle omtaler den nævnte sag – altså de har flyttet de kommentarer der var på deres wall, hen et andet sted, som de ikke selv har mulighed for at kontrollerer – ikke særlig hensigtsmæssigt.

tog jeg fejl. I dag har Trustpilot sendt mails rundt til folk, som har anmeldt orango.nu. I disse mails stod noget ligende:

Jeg er desværre nødsaget til at slette din anmeldelse af Orango da den strider imod vores retningslinier. Ifølge vores retningslinier skal man have været kunde ved virksomheden (eller benyttet dens ydelser) før man kan anmelde den. Jeg er personligt et hundrede procent enig i at det Orango har gjort er forkasteligt. …

Jeg forstår de er nødt til at følge deres regler, men når det så er sagt, synes jeg det er skræmmende, man uden videre vælger at slette indlæg, som er beskrivende om virksomheden.

Written by Tobias Vebel

November 21st, 2009 at 5:21 am

No Responses to 'Orango.dk – hvor meget er et domæne værd?'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Orango.dk – hvor meget er et domæne værd?'.

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Martin Seebach, TobieDk. TobieDk said: har skrevet om: Orango.dk – hvor meget er et domæne værd? http://bit.ly/6hM1XI [...]

  2. Nu har jeg læst dit indlæg og synes det er lidt underligt, du blander deres kunder ind i sagen, når denne sag intet har med deres kunder at gøre. F.eks. dit eksempel med kopk.dk Men ellers kan jeg da godt se det er surt at miste sit domæne, men man skal altid se en sag fra begge sider. Og hvis Orango nu har problemer med at, kunder sender mails til .dk i stedet for .nu så ville jeg da også prøve at få domænet, især hvis man har krav på det.

    Lars Hansen

    22 Nov 09 at 18:49

  3. [...] gældende for jer! Jeg har tildels forståelse for jeres handling, som jeg også giver udtryk for i mit andet indlæg. Men løbet er kørt for jer. Skift nu navn, lige meget hvad i gør, vil i altid blive forbundet [...]

  4. Synes det er meget relevant at nævne kopk.dk, idet siden næppe har noget at gøre med “det rigtige” Kop&Kande – teksten i logoet på kopk.dk er ændret til KopK.

    Ulla

    23 Nov 09 at 18:13

  5. Nu går den ikke længere! Skriv under på: http://domaene-retfaerdighed-tak.skrivunder.dk/

    Emil Blücher

    24 Nov 09 at 13:16

  6. @Lars Hansen: Så kunne de vel ligesågodt have fundet på et andet navn, som ikke ville kunne blive forvekslet. Det er et selvskabt problem.

    Forøvrigt er logo’et på Tin Eye/iStock Photo forsvundet.

    Niels

    26 Nov 09 at 23:09

  7. [...] Hvor meget er et domæne værd? [...]

  8. [...] Tobias Vebel (Tobias arbejder i Bysted.dk, det står på hans blog. Bysted var firmaet der i 2003 stjal et [...]

Leave a Reply