Hvad sker i 2015 inden for brug af mobile devices

Større udbredelse af videoer
Selv om jeg personligt ikke er glad for video på mobile devices, tror jeg, vi vil se en stigning af videostreams i 2015. Her tænker jeg især på brugere, der allerede benytter mobile devices. Jeg tror, at indholdet af videoerne bliver mere opdelt end tidligere, således at brugerne får det indhold, der er aktuelt for dem – præcis som på andre online-platforme som f.eks. Facebook. I takt med den udvikling forventer jeg, at der vil være en markant stigning af niche-indhold f.eks. indenfor e-sport og sport i 2015. I løbet af den seneste årrække har alle større tv-kanaler, udbydere og streamingtjenester lanceret apps, der gør det muligt at stream indholdet til mobile devices. Jeg tror, at vi vil opleve et forhøjet brug af dem i 2015, idet brugerne ønsker større fleksibilitet og samtidig bliver skærmen på mobile devices også større og bedre, hvilket gør det til en bedre oplevelse at se videoindhold på smartphones.

Flere selvbetjeningsløsninger
Der kommer sandsynligvis flere apps til selvbetjening, der skal gøre det lettere for brugere og organisationer at indberette, ændre eller angive oplysninger. Tele- og tv-branchen er ved at være med, tilsvarende er bankerne, men der er stadig mange organisationer og brancher, der halter bagefter – f.eks. forsikringsbranchen, og det offentlige (inkl. skoler og uddannelsesinstitutioner). Stigningen er en tendens, vi allerede oplevede i 2014, og den vil helt sikkert stige endnu mere i 2015 i takt med brugernes forventning om, at kunne styre alt via mobile devices og apps.

Fokus på design og UX
Der kommer, fra brugerenes side, større fokus på interface, design og UX, end der tidligere har været. Selv hvis en app har alle de funktioner, man som bruger kan forvente af den type app, vil brugerne være meget til tilbøjelige til at skifte til en anden app, måske med færre funktioner, men med et bedre interface. Dette har været meget tydligt i 2014, hvor mange skiftede mail-, kalender-, alarm– og to-do-app.

Tablet apps
Jeg tror, der kommer mere fokus på apps til tablets i takt med udbredelsen både i Danmark, hvor størstedelen af tablet-brugerne har iPads, men også internationalt. I nogle af de apps, vi hos Nodes udviklede i 2014, var  fordelingen af brugere opdelt på devices: 59% iPhones, 24% iPads og 17% Android-devices.

Stigning i brug af lokationsbaseret indhold og tjenester
En genganger fra de sidste mange år, og jeg tvivler på at 2015 bliver året, hvor det for alvor slår igennem, men jeg antager at stigningen, som der har været de sidste par år, vil fortsætte. F.eks. gør Google Now det let for brugere af Android devices, at finde ud af, hvornår de skal tage afsted fra den nuværende placering, hvis de skal nå til et andet sted på et specifikt tidspunkt. Vi kan også mærke, at interessen for iBeacons er stigende, dog er det stadig få procent af brugerne der vil modtage lokationsbaserede beskeder, da det kræver at brugerne har installeret app’en, givet app’en adgang til at bruge location services, har aktiveret bluetooth, og er i nærheden af en beacon. Vi har implementeret det i flere apps, hvor brugeren får aktuelle tilbud og vouchers, hvilket vi har oplevet positiv feedback på.

Udbredelse af integration på tværs af platforme
I 2015 bliver der sandsynligvis også mere fokus på integration imellem forskellige apps og services. Især i takt med Apple i iOS 8 har gjort det muligt, bliver det mere interessant at dele information imellem services, og det har stor værdi for brugerne. F.eks. kan du få information om dit helbred ét sted, hvis du vælger at integrere din motions-app, med din onlinevægt, dit ur/armbånd, der kan tracke aktivitet (og søvn) din app, hvor du registrerer din mad og dine check-ins og holdtilmeldinger i fitnesscenteret.

Hvad med wearables?
Godt spørgsmål. Tvivler på at det når ud til andre end first-movers, der har forelsket sig et digital ur som f.eks. Moto 360 eller Apple watch. Med en pris på et par tusinde, en batterilevetid på et døgn, måske to har jeg svært ved at tro på, at de får et gennembrud i 2015. Da Google Glasses blev lanceret i 2013 blev de spået en stor fremtid, men 2014 blev året, hvor Google Glasses i sin nuværende form blev begravet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *